Technology

Travelling

Entertainment

Technology

Oddthemes

Τι συμβαίνει στο οργανισμό μας όταν τρώμε παγωτό;

Τι συμβαίνει στο οργανισμό μας όταν τρώμε παγωτό;

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παγωτό;

Γιατί άραγε το απολαμβάνουμε τόσο πολύ αυτό το απίστευτα γευστικό επιδόρπιο; Το παγωτό ουσιαστικά είναι παγωμένο φαγητό που φτιάχνεται από γάλα, συνδυάζεται με φρούτα και τις περισσότερες φορές περιέχει αρωματικές ουσίες. Ο περισσότερος κόσμος το τρώει σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό, σε μορφή ‘’sundaes’’, ‘’milkshake’’ ή έτοιμο παρασκευασμένο
Η ιστορία του ξεκίνησε το 4ο αιώνα π.Χ. όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων έφερε πάγο απ’ τα βουνά και τον συνδύασε με διάφορα φρούτα. Στη συνέχεια βλέπουμε να καταναλώνεται απ’ τους Αμερικανούς όταν εισήχθη στις ΗΠΑ, ενώ ο George Washington και ο Thomas Jefferson το προσέφεραν στους καλεσμένους τους.
Υπάρχουν πολλές μορφές παγωτού που θα συναντήσει κανείς σήμερα στο εμπόριο. Κάποιες απ’ αυτές είναι το συνηθισμένο αρκετά πυκνό και icy παγωτό, το μαλακό παγωτό, το παγωτό χαμηλό σε λιπαρά, το παγωτό χωρίς προσθήκη ζάχαρης, το παγωτό τύπου gelato, το frozen yogurt παγωτό, αλλά και το παγωτό χωρίς γλουτένη και λακτόζη.
Αλήθεια, όμως, έχει το παγωτό θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας, κι αν ναι, ποιες είναι αυτές; Φυσικά και έχει, αρκεί πάντα να καταναλώνεται -όπως άλλωστε όλα τα φαγητά- σε σωστές ποσότητες. Πιο αναλυτικά...
1. Το παγωτό μπορεί ν’ αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, μιας και είναι καλή πηγή υδατανθράκων και περιέχει συνήθως γύρω στα 15 με 20 γρ. ζάχαρης στη μερίδα 100 γραμμαρίων. Παρόλο που η θρεπτική του αξία ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής του,  το παγωτό περιέχει, επίσης, γύρω στα 8 γρ. λιπαρών και  2 με 4 γρ. πρωτεΐνης (στη μερίδα 100 γραμμαρίων!). Αν είστε αθλητικός τύπος χρησιμοποιήστε το παγωτό για να βελτιώσετε τα επίπεδα ενέργειας σας καθώς και την απόδοση σας, πριν τη προπόνηση ή τον αγώνα. Μάλιστα, αν προσπαθείτε να αυξήσετε το βάρος σας, μπορείτε κάλλιστα να φάτε λίγο παγωτό παραπάνω.
2. Το παγωτό είναι πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων τα οποία είναι απαραίτητα για τη καλή λειτουργιά του οργανισμού μας. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο καθώς περιέχει ένα καλό ποσοστό της ημερήσιας πρόσληψης βιταμινών του συμπλέγματος B και των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και Ε. Άλλα μεταλλικά στοιχεία που βλέπουμε στη σύσταση του είναι το μαγνήσιο, το ιώδιο, ο ψευδάργυρος, το κάλιο, καθώς επίσης και η βιταμίνη C. Όπως καταλαβαίνετε, αν τρώτε μία μικρή ποσότητα παγωτού (ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση) και ακολουθείτε ένα γενικότερα υγιεινό τρόπο διατροφής, το παγωτό μπορεί να  ωφελήσει τον οργανισμό και να του προσφέρει θρεπτικές ουσίες.
3. Δε σας είπα όμως γιατί αισθανόμαστε αυτό το αίσθημα χαράς και πληρότητας κάθε φορά που απολαμβάνουμε ένα παγωτάκι. Το παγωτό διεγείρει την ορμόνη της χαράς και βοηθάει στη μείωση των επιπέδων άγχους στον οργανισμό. Επίσης, περιέχει τρυπτοφάνη – ένα φυσικό ηρεμιστικό που βοηθάει στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και πιθανότατα στην καταπολέμηση της αϋπνίας.
4. Το ασβέστιο, ένα απ’ τα μεταλλικά στοιχειά που προανέφερα, το οποίο  συναντάμε σε αρκετά καλό ποσοστό στη σύσταση του παγωτού, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οστικής  πυκνότητας καθώς και να μειώσει τη πιθανότητα απόκτησης οστεοπόρωσης.
5. Έχω καλά νέα και για τις μέλλουσες μαμάδες ή για εσάς φίλες μου που προσπαθείτε να μείνετε έγκυες. Αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Human Reproduction, δείχνουν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν γαλακτοκομικά πλήρη ή τα παράγωγα τους (όπως είναι το παγωτό) αύξησαν την πιθανότητα επίτευξης μιας εγκυμοσύνης σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έτρωγαν παγωτό δύο και παραπάνω φορές την εβδομάδα μείωσαν τη πιθανότητα μη γονιμοποίησης κατά 38%.
6. Το ξέρατε ότι υπάρχει παγωτό χωρίς λακτόζη; (Αυτό είναι κυρίως για τους φίλους μου με δυσανεξία στη λακτόζη!). Για εσάς, λοιπόν, που πιθανόν έχετε κάποιες γαστρεντερικές διαταραχές καταναλώνοντας παγωτό, μπορείτε να απολαύσετε ένα παγωτό χωρίς λακτόζη ή να φτιάξετε μόνοι σας παγωτό με γάλα χωρίς λακτόζη.
Τώρα, όμως, που σας είπα τις θετικές επιδράσεις που έχει το παγωτό για τον οργανισμό μας, θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν και αρνητικές επιδράσεις, όταν φυσικά καταναλώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες! Το παγωτό περιέχει αρκετά μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών και όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, του σπλαχνικού λίπους, της περιφέρειας της μέσης και να οδηγήσει στην εμφάνιση ασθενειών όπως παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, στεφανιαία νόσο, αύξηση της κακής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το “παν μέτρον άριστον”, που έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας! Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να προσπαθούμε να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή στην οποία μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και κάποιες μικρές ποσότητες του αγαπημένου μας αυτού γλυκού. Έτσι, θα μπορέσουμε να το απολαύσουμε και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του! Εδώ σας έχω και δύο απ’ τις αγαπημένες μου συνταγές για να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό παγωτό. 
(akispetretzikis)

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ygeiakaignosi. Designed by OddThemes